Aluehallituksen keskustan ja kokoomuksen jäsenet sekä kaksi sosiaalidemokraattia toivat Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessaan (24.11.) esille aluevaltuuston ryhmärahaan liittyviä asioita ”joista lukijoidenkin on hyvä olla tietoisia”.

Lukijoiden tulee kuitenkin olla myös tietoisia siitä, millaisista summista puhutaan. Hallituksen esittämä 2 500 euroa /valtuutettu tarkoittaisi ensi vuodeksi keskustan ryhmälle 45 000 euroa, sosiaalidemokraateille 40 000 euroa ja kokoomukselle 27 500 euroa. Kaikkien aluevaltuustoryhmien ryhmärahojen kokonaiskustannus nousisi 172 500 euroon. Huomioitavaa on, että tämä raha ei pidä sisällään valtuutettujen kokouspalkkioita tai matkakorvauksia.

Kirjoittajien näkemyksen mukaan ryhmäraha ei verota palveluiden järjestämiseen osoitettuja euroja, vaan raha otetaan hallinnon budjetista. Keski-Suomen hyvinvointialueella on kuitenkin vain yksi, valmiiksi alijäämäinen budjetti, josta kaikki menot katetaan.

”Kyllä meillä, kun muillakin hyvinvointialueilla”-ajatuksella kirjoittajat perustelevat ryhmärahan korottamista. Mielestämme Keski-Suomen hyvinvointialue on toiminut ryhmärahan suhteen vastuullisesti tänä vuonna ja tästä voisivat ottaa muutkin alueet mallia, tietysti sillä edellytyksellä, että meillä linja pitää.

Vihreän aluevaltuustoryhmän näkemys on, että ryhmärahan nykytason säilyttäminen antaa riittävät mahdollisuudet niin demokratian edistämiseen kuin valtuustoryhmien työskentelyn tukemiseenkin.

Valtuutettujen kouluttamisen ja yhdenvertaisen keskisuomalaisten tiedottamisen sekä heidän kysymyksiinsä vastaamisen toteamme olevan ennen kaikkea hyvinvointialueen tehtävän, toki tätä voidaan tehdä hyvässä yhteistyössä eri puolueiden kanssa.

Ryhmärahan korottamista vaativien aluehallituksen jäsenten näkemyksen mukaan 172 000 euroa on vain ”rikka rokassa” tarkasteltaessa hyvinvointialueen budjettia. Moni meistä aluevaltuutetuista ajattelee kuitenkin, että ryhmärahan kasvattamisen, eli puolueiden tukemisen sijaan liikenevät eurot tulee ohjata keskisuomalaisten peruspalveluiden vahvistamiseen. Palveluihin, jossa jokainen euro on tarpeen.

Lumela aluevaltuuston vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, Savolainen aluehallituksen jäsen (vihr.) ja Hyöky aluevaltuutettu (vihr.).