Vihreät Naiset on huolissaan siitä, että hyvinvointiyhteiskunnan edellytyksiä nakerretaan pala palalta. Hallitus kurjistaa toimillaan erityisesti lasten ja nuorten elämää.

Kaikkien lasten oikeudesta päivähoitoon aiotaan luopua ja maksuja korottaa. Ryhmäkokojen kasvattaminen vähentää lapsen mahdollisuutta saada tarvitsemaansa huolenpitoa ja ohjausta varhaiskasvatuksessa. On syytä kysyä miten käy esiopetuksen laadun, kun hallitusohjelmassa esitetään esiopetuksessa olevan lapsen päivähoidon korvaamista edullisempana kerhotoimintana. ”Tällaisella menolla hyvinvointiyhteiskuntamme rapautuu nopeasti”, toteaa Leena Riittinen, Vihreiden Naisten hallituksen jäsen.

Lasten hyvän kasvun ja oppimisen edellytyksiä heikennetään myös perusopetuksessa. Koulutus on hallitusohjelman kärkihanke, mutta samalla siihen kohdistetaan 600 miljoonan euron säästöt. Esimerkiksi perusopetusryhmien pienentämiseen osoitettu rahoitus poistetaan, jonka seurauksena kouluissa opiskellaan nykyistä suuremmissa ryhmissä. Erityisesti tilanteesta kärsivät tuen tarpeessa olevat lapset. Teknologian lisääminen ei poista ammattitaitoisten opettajien ja ohjaajien tarvetta. Kasvu ja oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, yhteisössä, jossa jokaisella ihmisellä on oma paikkansa ja tehtävänsä.

Varhaiskasvatus ja koulutus tarvitsee tuekseen toimivat oppilashuollon palvelut. Lasten ja nuorten psykiatrian toimijoista on huutava pula ja pitkittyessään pulmat mutkistuvat liian usein ongelmavyyhdiksi, jonka selvittely vie valtavasti aikaa ja rahaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen voimavarojen raju vähentäminen vaikuttaa suoraan suomalaiseen yhteiskuntaan, koska se vähentää tärkeintä pääomaamme, osaamista.

Näillä eväillä ei rakenneta oikeudenmukaista ja tasa-arvoista Suomea. ”Emmekö oppineet mitään 1990-luvun laman aikaisten leikkausten vaikutuksista?” kysyy Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja, rehtori Meri Lumela.