Kuulumisia koulunmäeltä 27.11.2017
Syksy taittuu talveen, ja pimeys valtaa tilaa päivänvalolta. Valoa on luvassa, kun sytytämme kynttilät ikkunoihin Suomen juhlavuoden huipentuessa 6.12.2017 kotimaamme 100-vuotisjuhlaan. Halssilan koulussa juhlimme itsenäisyyttä jo marraskuun lopulla yhdessä kotiväen kanssa. Joulukuun alussa koko kouluväki kokoontuu perinteiseen tapaan tanssiaistapahtumaan.
Suomi on tänä päivänä monella mittarilla arvioituna yksi maailman turvallisimmista ja parhaimmista paikoista syntyä, kasvaa ja oppia. Hyvinvointi ei ole syntynyt itsestään, vaan se on vaatinut paljon työtä. Meidän kaikkien yhteinen tehtävämme onkin pitää huolta siitä, että lapset, lapsenlapset ja heidän jälkeensä tulevat sukupolvet saavat saman mahdollisuuden hyvään elämään. Suomen juhlavuoden teema, ”Yhdessä”, on aina ajankohtainen. Tarvitsemme tahtoa ja taitoa pitää huolta toinen toisistamme ja yhteisestä, ainutlaatuisesta ja ainoasta maapallostamme.
Suomalaisen hyvinvoinnin ja sen myötä menestyksemme merkittävin tekijä on ollut maksuton ja kaikkien saavutettavissa oleva koulutus. Jo 1800-luvulla syntyi vahva ymmärrys koulutuksen merkityksestä, kun suomenkielisen kansakoululaitoksen perustaminen Jyväskylään annettiin Uno Cygnaeuksen tehtäväksi. Koko kansan koulutusjärjestelmää lähdettiin kehittämään viisaasti ja rohkeasti. Sittemmin kansakoulua seurasi peruskoulu, jonka tavoitteena oli ja on edelleen antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle yhdenvertaiset mahdollisuudet turvalliseen kasvuun ja hyvään oppimiseen perheen taustasta tai varallisuudesta riippumatta.
Tänä päivänä peruskoulu antaa lapselle ja nuorelle monenlaisia taitoja ja tietoja. Koulussa opitaan ja kasvetaan yhdessä ja yhteisössä. Siellä hiotaan särmiä, iloitaan onnistumisista ja opitaan myös epäonnistumisen kokemuksista. Tutkitusti suomalaiset koululaiset pärjäävätkin erinomaisesti yhteistoiminnallisissa ongelmanratkaisutehtävissä. Haastetta koululle ja kodeille yhdessä on erityisesti siinä, miten poikien suoriutumista voidaan parantaa ja koulumotivaatiota lisätä. Sananlasku ”Oppia ikä kaikki”, kuvaa hyvin tavoitetta asenteesta, jossa uuden oppiminen ja opittujen taitojen harjaannuttaminen on osa ihmisen elämänkaarta sen kaikissa vaiheissa.
Kouluopetuksen ja laaja-alaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteena on antaa lapsille ja nuorille hyvä yleissivistys ja osaamista, jota niin arki- kuin työelämäkin edellyttää. Oman ja yhteisön historiaan tutustuminen, sen tunteminen ja ymmärtäminen luo puolestaan juuret, joiden varaan oma identiteetti rakentuu. Tutustuminen omaan alueeseen ja kotikaupunkiimme on osa koulutyötä koulussa ja siten osa oppimista ja yhteisöllisyyttä.
Useissa tutkimuksissa suomalaiset ovat arvioineet itsensä ja oman elämänsä hyvin onnellisiksi. Taisipa olla jossakin otsikko, jonka mukaan hätyyttelimme onnellisuustilastojen kärkisijaa. Ajassa, jossa on monenlaista epävarmuutta ja huolta, on tärkeää huomata, miten pienistä asioista onnellisuus monesti syntyy. Lapsen ilo ensilumesta, tyytyväisyys lempiruoasta koululounaalla tai odotettu uimahalliretki vanhemman kanssa muistuttavat siitä, että onnen murusia, pienempiä ja isompia on siellä ja täällä meidän kaikkien poimittaviksi.
Toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea tulevaan vuoteen 2018.
Meri Lumela