Arvoisat Matti Nykäsen omaiset, taiteilija Kaarina Kaikkonen ja hyvä yleisö

Olympiavoittaja Matti Nykänen, yksi Suomen kautta aikojen menestyneimmistä urheilijoista, tunnetaan niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Määrätietoisen ja kovan työn tuloksena Matti Nykänen voitti urallaan kaikki kirkkaimmat arvokisamitalit, joita yksilöurheilija voi saavuttaa.

Maaliskuussa 2019 Jyväskylän kaupunki käynnisti muistomerkkihankkeen, jolla haluttiin kunnioittaa jyväskyläläislähtöisen ja kaupungissa pitkään asuneen Matti Nykäsen poikkeuksellisen menestyksekästä urheilijauraa. Tavoitteeksi asetettiin, että muistomerkki ilmentää Matin persoonaa ja kunnioittaa hänen uraansa ja saavutuksiaan urheilijana.

Kaupunginhallituksen nimeämän muistomerkkityöryhmän tehtävänä oli laatia työohjelma teoksen toteuttamiseksi, valita taiteilijat, joilta pyydettiin luonnokset muistomerkiksi sekä tehdä ehdotus toteutettavasta muistomerkistä ja sen sijaintipaikasta. Työryhmän asiantuntijatukena toimi kaupungin julkisen taiteen työryhmä.

Luonnosvaiheeseen valittiin kuusi arvostettua taiteilijaa. Luonnokset edustivat nykykuvanveistoa ja herättivät runsaasti keskustelua ja mielipiteitä. Kaupungin verkkosivuilla järjestettiin luonnoksista yleisöäänestys, jossa nimimerkki Höyhen sai ääniä toiseksi eniten. Sanomalehti Keskisuomalaisen äänestyksen nimimerkki Höyhen voitti selkeästi.

Työryhmä päätti esittää Höyhen-teoksen toteuttamista. Teoksen nähtiin ilmentävän hienolla ja moniulotteisella tavalla niin Matti Nykäsen urheilijauraa, kuin hänen persoonaansa. Höyhen, lentämisen symboli kuvastaa Matin herkkyyttä ja samalla hänen sitkeyttään ja vahvuuttaan urheilijana -maailman parhaana mäkihyppääjänä. Valintaan vaikutti lisäksi kokonaisarvio teoksen taiteellisesta laadusta ja teknisestä toteutettavuudesta.

Höyhen-nimimerkin takana ollutta taiteilija Kaarina Kaikkosta pyydettiin täydentämään teosluonnostaan näköiselementillä. Lisäluonnoksessa Höyhen-teoksen jalustaan liitettiin mustasta kiillotetusta graniitista tehty laatta, johon on kaiverrettu piirrosmaisesti nuoren Matti Nykäsen kasvot.

Lopullisen päätöksen toteutettavasta muistomerkistä teki Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokouksessaan 26.10.2020.

Hyvä yleisö

Kaarina Kaikkonen on tunnetuimpia nykykuvanveistäjiämme. Kaikkonen on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1983 taidemaalariksi, mutta on tullut tunnetuksi kuvanveistäjänä. Kaikkosen eri puolille maailmaa toteutetut taideteokset ovat kooltaan ja vaikutukseltaan monumentaalisia, mutta materiaalien suhteen maanläheisiä. Suurikokoisten installaatioiden nimet liittyvät usein tiehen, polun etsimiseen tai lentämiseen.

Taiteilijaprofessorina vuodesta 2012 vuoteen 2021 ollut Kaarina Kaikkonen on saanut lukuisia palkintoja kuten Valtion kuvataidepalkinnon vuonna 1989 ja Taiteen Suomi -palkinnon vuonna 2001. Jyväskylän kaupunki myönsi Kaikkoselle valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon vuonna 2019.

Julkisia taideteoksia on Jyväskylän kaupungissa toista sataa, joista puolet on kaupungin toteuttamia. Julkinen taide on rakennetun ympäristön ohella kaupunkikuvan näkyvimpiä elementtejä ja vahvistaa kaupungin identiteettiä. Maamerkeiksi ja kohtauspaikoiksi muodostuvat taideteokset luovat parhaimmillaan yhteiseen kaupunkitilaan kulttuurihistoriallisen jatkumon, jossa kukin teos heijastelee omaa aikaansa ja ajalle merkityksellisiä asioita ja ilmiöitä.

Höyhen-muistomerkki on sijoitettu ​tänne Köyhälammen rantaan, osaksi Hippokselle parhaillaan rakentuvaa liikuntapuistoa.  Muistomerkki näkyy kokonaisuudessaan lampea kiertävältä reitiltä yli Köyhälammen niin päivänvalossa kuin valaistuna pimeään aikaan. Teos on sijoitettu siten, että se on helposti saavutettavissa. Muistomerkin jalustan portaille voi halutessaan istahtaa, katsella lammelle ja muistella Matti Nykäsen urheilu-uran saavutuksia. Olen varma siitä, että Matti Nykäsen muistomerkki tulee olemaan tärkeä kohtaamis- ja tapaamispaikka niin meille jyväskyläläisille kuin Jyväskylässä vieraileville urheilun ja erityisesti mäkihypyn ystäville.

Jyväskylän kaupungin puolesta minulla on suuri ilo lausua lämpimät onnitteluni kuvanveistäjä Kaarina Kaikkoselle nyt julkistettavasta teoksesta Höyhen.

Muistomerkin toteuttaminen on vaatinut valtavan määrän työtä. Kolmen vuoden aikana teos on työllistänyt kymmeniä eri alojen ammattilaisia ja asiantuntijoita. Kaarinan ohella haluan lämpimästi kiittää kaikkia taideteoksen toteuttamiseen osallistuneita tahoja.

Hyvä yleisö,

Matti Nykänen, olympiahistorian menestynein mäkihyppääjä, saa nyt ansaitsemansa muistomerkin synnyinkaupunkiinsa Jyväskylään. Muistomerkin, joka taiteilijan sanoin kantaa ja koskettaa. Muistomerkin, joka antaa arvon hienolle urheilijalle ja kestää aikaa ja erilaisia tulkintoja, kuten onnistuneen taiteen tuleekin.

Matti Nykäsen muistomerkin Höyhen paljastavat nyt Jyväskylän hiihtoseuran mäkijaoston juniorit. Olkaa hyvä.