”Kevät keikkuen tulepi”, sanoo sananlasku Elias Lönnrotin kokoamassa teoksessa vuodelta 1842. Tänä vuonna on talvi pitänyt kevättä tiukasti otteessaan ja aurinkoisista päivistä huolimatta odottaa luonto vielä lämpöä herätäkseen. Itselleni on tullut tavaksi pitää kirjaa talven hiihtomatkoista. Kun niin usein on harmiteltu lyhyeksi jäänyttä talviliikuntakautta, voidaan menneestä talvesta kirjata koulussakin muistiin yllin kyllin laturetkiä, lumikenkäilyä, jääpelejä ja olipa meillä rusettiluisteluakin.

Kuluva lukuvuosi on viimeistä kuukautta vaille valmis. Suomi 100 -vuotta juhlallisuudet olivat iso osa syksyä, arkea ja juhlaa. Itsenäisyyden juhlavuoden teema, ”Yhdessä,” ei kuitenkaan päättynyt vuoden vaihtumiseen, vaan yhdessä eläminen, kasvaminen ja oppiminen on keskeinen ja kantava teema koulun toiminnassa sekä kodin ja koulun yhteistyössä. Esimerkkinä yhdessä tekemisestä ovat koulumme kaikki oppilaat käyneet lukuvuoden mittaan ilahduttamassa Telkänpesän asukkaita. Ohjelman harjoittelu ja halu tuottaa iloa ja hyvää mieltä on antanut varmasti paljon puolin jos toisinkin. Näin opimme uusia asioita, harjaannumme taidoissa ja hioudumme ihmisinä vuorovaikutuksessa toinen toistemme kanssa.Huhtikuun lopulla järjestimme koulussa vanhempainillan turvataidoista ja siitä, millaisista asioista vanhempien olisi tarpeen olla tietoisia lasten kasvaessa. Fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen turvallisuuteen liittyviä asioita on tärkeää opetella päivittäisissä tilanteissa kotona ja koulussa. Poistumis- tai suojautumisharjoitukset harjaannuttavat toimimaan vaikkapa tulipalotilanteessa ja arjen ensiaputaidot voivat tulla tarpeeseen. Aivan yhtä tärkeää on osata toimia kiusaamis- tai häirintätilanteissa. Lapsen kuulumisten kysely ja yhdessä puuhastelu antavat meille vanhemmille mahdollisuuden kurkistaa lapsen arkeen ja keskustella lasta askarruttavista asioista. Vanhempainiltaa varten lapsilla oli mahdollisuus kertoa toiveitaan vanhemmille. Meille aikuisille voi olla yllätys, miten tärkeänä isotkin koululaiset pitivät sitä, että vanhemmat kyselisivät enemmän päivän kuulumisia ja, että kiireettömiä jutteluhetkiä olisi useammin.

Mediataidoilla on yhä suurempi merkitys lapsen ja nuoren oppimisessa ja kasvamisessa, mutta myös turvallisuudessa. Lapset ja nuoret viettävät usein paljon aikaa verkossa, mutta välttämättä vanhemmat eivät tiedä mitä ja millaisia asioita lapsi siellä kohtaa. Verkossa voi tulla vastaan pelottavia asioita joista voi olla vaikea kertoa aikuiselle. Lasten kanssa on tärkeää sopia netinkäytöstä ja esimerkiksi siitä, millaisia asioita netissä voi ja kannattaa julkaista. Lähtökohtaisesti kaikki netissä julkaistut tekstit, kuvat ja videot voivat levitä hallitsemattomasti. Huviksi tarkoitetut kuvat tai videot voivat poikia ikäviä tilanteita ja selvittelyjä. Nettitaitojen harjoittelu vanhemman kanssa lisää turvallisuutta ja on mukavaa yhdessäoloa ja oppimista.

Hyviä vinkkejä ja lisätietoa löytyy mm. Väestöliiton ja Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

Puhdas ja monimuotoinen luonto sekä terveellinen ja turvallinen ympäristö ovat luonnehdintoja, joilla meidän kotimaatamme usein kuvataan. Täällä Jyväskylässä asuinalueemme, Halssila, on kaunis ja viihtyisä kaupunginosa. Jotta näin on jatkossakin edellyttää se, että huolehdimme yhdessä ympäristöstämme. Koululaiset ovat tänäkin vuonna tehneet oman osansa osallistumalla jokavuotiseen ”Halssila kesäkuntoon” -siivouspäivään. Tavoitteenamme on roskaton Halssila vuoden jokaisena päivänä.

 

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta ja aurinkoista kesää kaikille!

 

Meri Lumela